Müşteri Hizmetleri
Hafta içi 09:00 - 17:00 arası
Kargo
TL üzeri siparişlerde KARGO ÜCRETSİZ
Ödeme Seçenekleri
Kredi Kartı / Banka Kartı
Havale / EFT
Garanti Pay
Kapıda Ödeme
İstanbul’da 15.000 TL ve üstü, Kocaeli ve Tekirdağ’da 30.000 TL ve üstü siparişlerinizde Kapıda Ödeme yapabilirsiniz. Bu hizmet ücretsizdir.
Puan Sistemi
Üye olun, anında 250 TL değerinde puan kazanın. Ürünlere yorum yapın, yorum başına 5 TL puan kazanın.
Ana Sayfa
Kategoriler
Sepetim
Siparişlerim
Hesabım

Gücün Bambaşka Bir Hali: Tork Anahtarı

Bize kontrolsüz gücün hiçbir işe yaramadığını hatırlatan tork aleti çoğu zaman insan gücünün yetmediği noktalarda devreye girer.
18-11-2021
Dakika
GÜCÜN BAMBAŞKA BİR HALİ: TORK ANAHTARI

İnsanı, insan yapan nedir? Düşünebilmesi, duygularının olması, üretebilmesi mi? Varlığını bugüne getirebilmesindeki başarı hangi özelliğinde yatar? Onu dünyadaki öteki canlılardan ayıran ruhu mu O’nu makineleşme çağına taşımıştır. "Alet icat eden” insan bugünün mimarıdır. İnsanın başat özelliği yaptığı aletlerle hayatı kolaylaştırıp, yön vermesidir. İnsan varoluşundan bu yana buluşlar yaptı. Bu buluşların en önemlisi, tekerlek. Tekerleğin bulunmasından sonra Sümerler (M. Ö 3000 ) iki tekerleği birbirine dingil yoluyla bağlayarak, ilk arabayı yaptılar. Aradan yüzyıllar geçti, 1769 yılında motoru buharla çalışan, üç tekerlekli araba, insanın”  tekerleği döndürme kuvvetinin " başarısı olarak tarihe geçti. Tekerlek motor gücüyle dönmeye başlamıştı artık. 20. Yüzyıl makineleşme çağı olarak insanın yaşantısını olduğu gibi değiştirmeye başladı. Makineler dönen tekerlekler, sıkılan vidalar, cıvatalar, bulonlar demekti. Bu çağ o kadar hızlıydı ki Nazım Hikmet’in şiirine şu dizelerle yansıdı "makineleşmek istiyorum! / beynimden, etimden, iskeletimden geliyor bu! / her dinamoyu altıma almak için çıldırıyorum / tükürüklü dilim bakır telleri yalıyor, / damarlarımda kovalıyor oto - direzinler lokomotifleri! / trrrum trrrum, trak tak " dizeleri bir cıvatayı tork anahtarıyla döndürerek sıkarken çıkan seslere benziyor.  Artık hayatı fabrikalarda çalışan motorlar, bir arabanın dönen tekerleği yönetiyor. Bu hayatta her şeyin bir değeri, yani tork değeri ve değeri önceden belirlenmiş bu kuvveti aktaran bir anahtarı, yani tork anahtarı var. 

Hayatımızın her alanında karşılaşabileceğimiz Tork Anahtarı vida, somun, cıvata gibi şeyleri ne kadar tork gücünde sıkabileceğimizi belirleyen bir alet. Öyle bir alet ki, onu kullanmadığımızda başımıza geleceklerden kimse sorumlu değil. Tork anahtarı bir sıkım aleti değil ölçüm aletidir. Bize kontrolsüz gücün hiçbir işe yaramadığını hatırlatan tork aleti çoğu zaman insan gücünün yetmediği noktalarda devreye girer. Ustalarımızın çoğu "Benim elim zaten tork anahtarı” dese de %100 başarı elde etmek için cıvata ya da somun sıkarken mutlaka bir tork anahtarına danışılmalıdır. Bazen bir vida ya da somunu sıkarken tüm gücümüzle yüklenmemiz işe yaramaz. Bilek gücümüzü bir kenara bırakıp tork değerini hesaplamalıyız. Bu hesabın en doğrusunu yapan ise tork anahtarından başkası değildir! Tork anahtarı kontrollü, ölçülü ve hassastır. Özellikle makine, şanzıman gibi üniteleri toplarken; üretildiği fabrika tarafından verilen tork değerleri büyük önem taşımaktadır. 

Tork anahtarları çok çeşitli biçimlerde karşımıza çıkar; hidrolik tork anahtarı, havalı tork anahtarı, mekanik tork anahtarı ve elektrikli tork anahtarı olmak üzere çeşitleri vardır. Yazının başlığında tork anahtarları için "gücün bambaşka bir hali” tanımlamasını yapmamız bir rastlantı değildi. Tıpkı tork anahtarları gibi gücün de çok çeşitli halleri vardır; fiziksel güç ve mental güç. Fiziksel güç insanoğlunun bileğini ve kaslarını işaret ederken; mental güç ise aklın ve sağduyunun en yakın arkadaşıdır. Tork anahtarları öngörülü ve sağduyulu olma özellikleriyle akıllı, bir o kadar da kullanıcı dostu aletlerdir. 

Tork anahtarları hassas, dengeli ve iş bitirici olma özellikleriyle otomotiv sanayinde oldukça tercih edilen aletlerdir. Tork anahtarları dijital ve analog göstergeli çeşitleriyle karşımıza çıkar. Yıllarını sanayide otomobil başında geçiren bilinçli bir usta bileğinin ayarına ne kadar güvense de mutlaka bir tork anahtarına ihtiyaç duyar. Çünkü bir cıvatanın fazla sıkıldığında motora ve araca ne kadar büyük bir zarar vereceğini bilir. SismikMarket.com sitemizden İzeltaş tork anahtarlarına bir tıkla ulaşabilirsiniz. Bir aracın lastiklerini değiştirirken bile tork değerlerinin hesaplanması gerektiğini biliyor musunuz? Bu sorunun cevabına "evet” dediğinizi duyar gibiyiz. Otomobillerin tekerlek bijonlarında bile tork anahtarlarını kullanmalısınız. Aksi takdirde bijonların dişlerini eritir, ömrünü kısaltırsınız. 

Evladiyelik ürünler üreten, kalitesiyle yıllara meydana okuyan İzeltaş’ın elinden çıkan İzeltaş Cırcırlı Tork Anahtarı, yine İzeltaş’ın kült ve bir klasik haline gelen tork anahtarlarına SismikMarket.com sitemizden ulaşabilirsiniz. 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.